Connect with us
On Air Di Kool

Gaya Hidup

Warna Rambut Memang Nampak Cantik Tapi Ramai Tak Tahu Ia Bahaya!

Published

on


Bagi yang free hair salah satu cara untuk membuatkan penampilan anda berbeza adalah dengan mengubah gaya dandanan rambut seperti mewarnakannya. Dah masuk tahun 2020 ni seiring dengan peredaran zaman memang banyak pilihan warna yang menarik, haa anda pun mulalah rambang mata.

Dari jauh memang nampak lawa, tapi anda tahu tak sebenarnya mewarna rambut mempunyai kesan sampingan yang ramai terlepas pandang. Untuk pengetahuan anda, setiap produk warna rambut mempunyai kandungan seperti paraphenylenediamine, amonia, hidrogen peroksida, coal tar dan banyak lagi bahan kimia yang mampu memberi kesan buruk pada anda untuk jangka masa panjang.

Image result for alergi pada kulit kepala

Sumber: hellosehat

Alergi Pada Kulit Kepala

Bagi yang jarang ke salun untuk buat rambut, mungkin kulit kepala anda tidak biasa dengan sesetengah produk jadi kemungkinan jika anda mewarnakan rambut bahan tersebut akan menimbulkan reaksi pada kulit dan disertai dengan keradangan kerana bahan kimia tersebut akan memberi kesan kepada kulit yang sensitif.

Image result for mata merah

Sumber: Uito

Mata Merah

Mungkin ramai yang terlepas pandang, perubahan yang dialami selepas mewarnakan rambut seperti mata menjadi merah adalah kesan bahaya yang mungkin ramai tidak perasan.

Image result for warna rambut dekat salon

Sumber: harianmetro

Penyebab Kanser

Eh betul ke ni? Sifat karsinogen dan kandungan bahan kimia yang lain boleh menyebabkan penyakit kanser yang boleh mengancam nyawa. Bayangkan jika anda kerap mewarnakan rambut menggunakan produk yang tidak diketahui kandungannya, pasti banyak kesan sampingan untuk jangka masa panjang.

Sebenarnya bukan tidak boleh untuk anda menata rias rambut dengan mewarnakannya. Tiada salahnya, namun pilihlah produk yang berkualiti dan sebaiknya daripada dihasilkan daripada bahan semula jadi.

 

 

Untuk artikel lebih menarik, anda boleh klik link di sini :

Dah Jadi Menantu Jangan Buat Kepala Sendiri, Baru Lah Mertua Sayang!

Rimas Suami Tidur Berdengkur? Ikut Cara Mudah Kurangkan Masalah Ini

 

 

 

 

 

Sumber: popbela 

Sumber:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement