Connect with us
Hot Kool Jam

Hiburan

“Senyum Tak, Muka Masam…” Raja Ilya Tegur Cabin Crew!

Servis dulu dan kini jauh berbeza

Published

on

Pelakon Raja Ilya meluahkan rasa kesal dengan perkhidmatan krew penerbangan yang gagal memberikan servis terbaik mereka.
Menerusi muat naik di Instagram, Raja Ilya berkata, dia melalui pengalaman yang menyeronokkan sewaktu bekerja sebagai krew penerbangan, namun pengalaman itu menjadi lebih berharga apabila penumpang penerbangan berpuashati dengan servis yang ditawarkan.

“Seronok jadi cabin crew actually, tapi lagi seronok bila dapat make our passengers happy and smile back to you…”

Sambil membandingkan servis zamannya termasuk zaman penyanyi Ziana Zain dengan zaman kini, ia diakui jauh berbeza.

“Zaman Ilya dulu dan zaman kak Ziana Zain dulu, service wajib meletop, kalau tak confirm kena sound. Kalau tak hafal safety manual tu, memang kena campak buku manual kat muka dalam briefing room. Grooming pulak, kalau eye shadow tak warna warni nampak sebatu, confirm kena warning letter.”

Raja Ilya mengakui merindui kerjaya bersama syarikat penerbangan.

View this post on Instagram

Scrolling gambar2 lama ,terjumpa lak gambar waktu kerja kat @airasia , SERONOK jadi cabin crew actually,tapi lagi SERONOK bila dapat Make our passenger happy and smile back to you .. zaman ilya dulu dan zaman zaman kak ziana zain dulu service compulsory kena Meletop ,Kalau Tak confirm kena #tarok , lepas tu kalau tak hafal safety manual tu mampus kena campak buku manual kat muka Dalam briefing room .Grooming plak Kalau eye shadow Tak berwarna warni nampak sebatu confirm kena Warning latter . Bukan senang nak jadi cabin crew dulu , Time Interview beribu yang apply dan beratus yang datang beratur tunggu turn , Kalau dulu Kakak ilya Tak push ilya apply masa iklan kat @thestaronline newspaper confirm ilya x dapat . Tapi itu time ilya masuk @malaysiaairlines 2004 . Walaupun zaman dulu bukan senang nak jadi cabin crew , Tak boleh Ponteng,kena lulus 98% setiap subject setiap minggu .. kena tahu by heart semua drill dan safety Tapi Tetap jiwa untuk jadi cabin crew . Masa itu ilya ingat lagi , jadi cabin crew Ini macam jadi polis ,firemen, Doctor .. sebab masa atas udara semua nyawa dan keselamatan passenger atas bahu kami. Serious ilya Rindu gler jadi cabin crew . Tak pernah sekali pun ilya lupa nak greet atau senyum atau bagi passanger ilya happy ,Walaupun baru lepas putus tunang tetap fly jugak the next day . #jiwakental Tapi sekarang #majority cabin crew Tak macam jiwa kami dulu . Few years ni ilya fly “few Airlines” rasa sedih tengok Dorang . Senyum Tak ,Greet lagi laa Tak .. muka Masam , Tegur pasangger kasar.. service pun macam service budak2 kat taska.. #customerservice langsung Tak apply . Walaupun Ramai dari kami yang dah jadi Ex cabin crew Tapi kami tetap apply sifat2 cabin crew yang di ajar masa 4 bulan training kat academy Mas dan air asia in our daily life .. few hours atas awan tu .. bukan saja semata mata fly point A to B Tapi ,atas awan itu kita x de siapa siapa lagi Yang boleh kita trust dan tolong kita masa kita memerlukan, few hours tu actually it’s a very important moment of every each of passenger and also crews , Kalau apa apa jadi .. mereka itu laa Family kamu .. mereka itu laa would save your life .. so be nice to passenger and each other .

A post shared by Raja Ilya (@rajailya) on

Menurutnya, dia perlu menguatkan jiwanya untuk bekerja dan memberikan servis terbaik, bersopan-santun dan ramah melayan penumpang, walaupun pernah putus tunang suatu ketika.

“Tapi sekarang, jiwa cabin crew tak macam dulu. Few years ni, Ilya fly “few airlines”, rasa sedih tengok diorang, senyum tak, greet lagi la tak, muka masam, tegur passenger kasar, servis pun macam servis budak budak kat taska. Good customer service langsung tak apply.”

Di akhir status Instagramnya, Raja Ilya turut mengingatkan krew penerbangan zaman kini supaya tidak sombong dan sentiasa ramah antara satu sama lain, terutamanya dengan penumpang.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement