Home > #CeriteraKool > “Sekadar di Pinggiran” – Francissca Peter dinobatkan sebagai Juara lagu 1986

“Sekadar di Pinggiran” – Francissca Peter dinobatkan sebagai Juara lagu 1986

Anugerah Juara lagu yang dahulunya hanya Juara Lagu adalah pertandingan pertama yang membariskan lagu-lagu Melayu untuk dinobatkan sebagai “Juara Lagu”. JL ’86 telah diadakan pada Disember 1986 di Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur dan diacarakan oleh Zainal Abas dan Habibah Yusof.

9 Lagu Terbaik ‘86

Sebanyak 9 lagu terbaik setiap bulan pada 1986 telah dipilih sebagai finalis Juara Lagu ’86. Antara lagu yang di pertandingkan masa itu adalah “Sekadar di Pinggiran” – Francissca Peter, “Aku Kehilanganmu” – Francissca Peter, “Sampaikan Salam Cintaku” – Alleycats, dan Rohana Jalil – “Cinta Yang Terbiar”.

Sejarah tercipta buat pertama kalinya dengan menyaksikan lagu “Sekadar Dipinggiran” nyanyian penyanyi bersuara lunak Francissca Peter dinobat sebagai ‘Juara Lagu’ 1986. Ternyata pada Juara Lagu ’86, vokal nyanyian Francissca Peter bukan saja mampu menyandang tempat pertama malah, Selain lagu “Sekadar Di Pinggiran”, lagu “Aku Kehilanganmu” nyanyian Francissca Peter telah dipilih sebagai naib juara Juara Lagu ’86.Antara lagu yang bertanding masa itu adalah Sekadar di Pinggiran” – Francissca Peter (Manan Ngah / Lukhman S.), “Aku Kehilanganmu” – Francissca Peter (Manan Ngah / Habsah Hassan”Sampaikan Salam Cintaku” – Alleycats (A. Ali), Francissca Peter – “Sekadar Di Pinggiran dan Rohana Jalil – “Cinta Yang Terbiar”

 

 

 

 

Kongsi laman ini di:

Leave a Reply