Connect with us
Kool FM

Gaya Hidup

Tanda Buah Pinggang Anda Bermasalah

Jangan sesekali leka walaupun merasakan badan kita dalam keadaan baik.

Published

on

Setiap tahun dianggarkan 2,400 kes baru kegagalan buah pinggang dilaporkan dan kes baru di kalangan golongan berumur antara 60 hingga 65 tahun.

Peningkatan kes penyakit ini berpunca daripada sikap suka meletakkan diri dalam keadaan zon selesa menyebabkan ramai melepaskan peluang menjalani pemeriksaan kesihatan, walaupun diberikan secara percuma.

Bagi mengelakkan diri kita mengalami masalah kerosakan buah pinggang, jom lihat infografik yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia berkaitan dengan tanda-tanda masalah buah pinggang.

Image may contain: ‎text that says "‎Tanda-tanda Masalah ﷺ Buah Pinggang Bengkak pada kaki Bengkak sekeliling mata erutama waktu pagi Hilang selera makan, rasa loya dan muntah Susah bernafas Kulit kering dan gatal Kerap Kekejangan otot pada waktu malam terutama waktu malam Tekanan darah tinggi Kerap berasa letih dan tidak bertenaga SUE:PrtalMyHealth Air kencing berdarah atau berbuih comms@moh‎"‎

Jadi, jangan sesekali leka walaupun merasakan badan kita dalam keadaan baik. Sentiasalah membuat ujian kesihatan di mana-mana hospital.

 

 

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Amalkan Corak Pemakanan Ni Untuk Elakkan Buah Pinggang Rosak Cepat

Betul Ke Ada Kesan Buruk Bila Ambil Vitamin C Terlalu Banyak?

 

 

 

 

Sumber: KKM

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement