Connect with us
Kool FM

Gaya Hidup

Meeting Ada Bunyi Ayam! Ini Cara Padam ‘Noise’ Bila Guna Aplikasi Panggilan Video

Teknologi baru!

Published

on

Tak dapat nafikan, musim pandemik ini membuatkan pergerakan ramai orang terbatas kerana virus yang tiada ubat dan mudah dijangkiti ini sedang aktif menular di luar.

Ekoran itu, alternatif lain untuk menghubungkan sesama kita secara bersemuka adalah dengan menggunakan video seperti Zoom Meeting, Google Hangout, Skype, Whatsapp Video dan banyak lagi!

Sumber: gadgethouse

Malah, kesemua aplikasi ini juga digunakan dalam urusan kerja seperti mengadakan mesyuarat atau proses pembelajaran dengan mengadakan kelas di atas talian.

Cuma apa yang menjadi masalah adalah keadaan sekeliling yang kadang-kala membuatkan kita terganggu  dalam memberi fokus.

Misalnya, kedengaran suara anak menangis, ayam berkokok, kanak-kanak terjerit-jerit dan lebih memalukan apabila perbualan keluarga yang privasi didengari mereka yang berada dalam panggilan video.

Jadi, masalah yang timbul ini membuatkan pakar teknologi mencipta satu fungsi butang serta software untuk mematikan noise yang ada di sekeliling ketika melakukan panggilan video.

Jom kita lihat video ringkas yang dikongsikan oleh Wartawan dari negara sebarang, Najwa Shihab tentang teknologi baru ini menerusi laman akaun Instagram miliknya.

Mudah je kan? Cuma download apps tersebut, ataupun boleh adjust di setting seperti yang diajar.

Eh..ada meeting ketew?  Tunggu apa lagi! Pergi cek setting anda sekarang! Semoga perkongsian ini memberi manfaat.

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai berikut:

Beras teknologi nuklear

Graduan Kejuruteraan Universiti Teknologi Kenya Ini ‘Steady’ Sumbat 21 Gol Dalam J1 League 2020 Ketika Liga Berbaki 13 Perlawanan

 

 

 

 

Sumber: instagramnajwashihab

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement