Connect with us
Kool FM

Gaya Hidup

Macam Mana Nak ‘Flawless’ Kalau Tak Tahu Fungsi Setiap Jenis ‘Face Mask’?

Nak muka kurang bintik hitam tapi pakai cream face mask.

Published

on

Bagi siapa yang menitik beratkan penjagaan muka, pemakaian face mask atau topeng muka mereka pasti pakai face mask sebanyak dua kali seminggu. Eh, ini face mask untuk kecantikkan tau! Bukan pelindung dari virus tu..hiks!

Bagi yang tidak, sebaiknya mulakan dari sekarang untuk elakkan penuaan dengan melakukan rutin penjagaan muka. Antaranya pemakaian face mask tapi sebelum pakai tu, jangan main pakai je. Kena tahu fungsi setiap mask, kalau tak nanti tak berhasil disebabkan treatment tak selari.

via GIPHY

Pada yang masih lagi tak tahu, face mask mempunyai  lima jenis dan setiap daripadanya fungsinya berlainan untuk keperluan pada setiap wajah.

Penerangan ini dijelaskan oleh seorang doktor pakar kulit, Dr Chang. Jom lihat senarai kegunaan face mask menerusi instagram pakar kecantikan ini.

Exfoliating
Jangan terkejut kalau exfoliating bukan saja untuk skrub muka tapi ada juga tekstur untuk face mask. Ikut kesesuaian wajah, jika anda inginkan wajah kelihatan segar dan menanggalkan sel kulit mati, exfoliating face mask sangat sesuai!

via GIPHY

via GIPHY

Gel
Mungkin ada diantara pembaca pernah menggunakan gel face mask dan mungkin ada yang belum pernah. Untuk pengetahuan anda, gel ini dapat menegangkan kulit serta menyejukkan kulit wajah.

Cream
Cream face mask sangat bagus bagi mereka yang sering bersolek sebab dia dapat membantu membersihkan wajah lebih mendalam tapi itulah, ramai yang jarang guna sebab tak tahu fungsi sebenar.

Clay
Bagi yang puri muka terbuka luas, wajah berminyak dan ada bintik hitam, pemakaian clay mask pada wajah sangat bagus kerana ia dapat mengecilkan puri dan mengurangkan minyak dan bintik hitam. Bukan itu saja, clay mask juga dapat mengelakkan wajah anda dari mengalami masalah bintik jerawat merah.

13 Best Clay Face Masks - Top Clay Face Masks for Acne

Sumber: cariangoogle

Dah tahu fungsi dan manfaat setiap face mask, lepas ni jangan salah pakai ye?

Semoga bacaan ini memberi anda manfaat!

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Percaya Atau Tidak, Ais Batu Baik Untuk Wajah

“Beyonce Is Shaking!” Cik B Berwajah Baru!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement