Connect with us
Kool FM

Semasa & Hiburan

“Rupanya setiap hari mak dan anak ini melihat video saya di FB..” Ebit Lew Ajar Keluarga Penjual Buah Ucap Syahadah

Hidayah itu milih Allah..

Published

on

Nama Ebit Lew tidak lekang dari mulut orang ramai dengan sifatnya yang sedia membantu orang yang memerlukan tidak kira umur, bangsa dan agama. Pendakwah terkenal, Ebit Lew telah mengajar ucapan kalimah syahadah kepada tujuh sekeluarga yang berniaga buah di Medan Gopeng, Ipoh, Perak. Perbuatnya itu dilihat sangta menyentuh hati orang ramai.

Menerusi perkongsian di Instagram rasmi miliknya, Ebit Lew memaklumkan setiap hari ibu dan anak keluarga itu melihat video yang dikongsinya di ruangan Facebook.

View this post on Instagram

 

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew)

Difahamkan keluarga tersebut tersentuh hati dan menangis apabila melihat kehidupan orang susah di video yang Ebit Lew kongsikan dan disebabkan itu hati mereka terbuka untuk memeluk Islam. Menurut Ebit Lew lagi, salah seorang anak keluarga tersebut juga ingin menjadi seorang jutawan dan ingin membantu orang ramai yang berada dalam kesusahan. Oleh itu, Ebit Lew berasa begitu kagum dengan keluarga yang sangat rajin berniaga itu.

“Saya beli buah, mereka ambil dan congak sahaja, kakak bantu jaga adik-adik, hebat ibu dan ayah ini.

“Saya hadiahkan basikal kepada anak-anaknya, kerana saya difahamkan mereka tengah mengumpul duit untuk membeli basikal,” jelasnya.

Dalam perkongsiannya juga, Ebit Lew juga telah mengucapkan ribuan terima kasih kepada ustaz Hafiz Ng dari Jabatan Agama Perak dan ahli jawatankuasa (AJK) Masjid Cina yang membantu keluarga itu. Rata-rata pengikutnya di Instagram memberi komen ucapan syukur dan mendoakan urusan Ebit Lew dan keluarga tersebut dipermudahkan.

 

Baca juga:

Ucapan Ustaz Ebit Lew Buat Ramai Tersentuh, Anggap Anugerah Diterima Sebagai Hadiah Hari Lahir

“Pegang tangan dan berbual-bual terasa best sangat..” Ustaz Ebit Lew Luah Rasa Rindu

 

Sumber: Instagram Ebit Lew

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement