Connect with us
Kool FM

Berita

Bot nelayan upah PATI ditahan

Published

on


Lima termasuk dua PATI warga Myanmar yang ditahan Maritim Malaysia.

Oleh NOR AZIHAN MD. GHAZALI

KLANG – Tindakan sebuah bot menangkap ikan di kawasan tidak dibenarkan membongkar menggaji dua pendatang asing tanpa izin (PATI) pada jarak 3.2 batu nautika barat Pulau Selat Kering, di sini semalam.

Dalam kejadian pukul 10 pagi itu turut menahan tiga lelaki warga tempatan dengan kesemua diberkas berusia 25 hingga 50 tahun.

Pengarah Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Selangor, Kepten Maritim Mohammad Rosli Kassim berkata, sewaktu penangkapan dilakukan didapati bot Kelas B sedang leka menunda ikan di perairan tersebut.

“Pemeriksaan mendapati terdapat lima kru termasuk tekong di atas bot berkenaan.

“Dua daripada mereka merupakan warga Myanmar dan tidak mempunyai sebarang dokumen perjalanan diri yang sah,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau menambah, hasil pemeriksaan turut mendapati bot itu telah menangkap ikan seberat 200 kilogram di kawasan tidak dibenarkan pihak berkuasa.

Mohamad Rosli menegaskan kesemua nelayan dan bot itu dibawa ke Ibu Pejabat Maritim Malaysia negeri untuk siasatan lanjut.

“Kes kini disiasat mengikut Akta Perikanan 1985 manakala dua PATI disiasat di bawah Akta Imigresen 1959/63,” katanya. – K! ONLINE

The post Bot nelayan upah PATI ditahan appeared first on Kosmo Digital.

Klik untuk baca artikel penuh.

Sumber:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement