Connect with us
Kool FM

Berita

Awas Jerebu Datang, Ini Perkara Yang Anda Perlu Lakukan

Ambil perhatian!!!

Published

on

Jabatan Meteorologi Malaysia semalam 31 Julai 2019 menyatakan negara ini bakal berdepan dengan pencemaran udara atau jerebu, berkemungkinan disebabkan oleh kebakaran hutan yang berlaku di Sumatera, Indonesia.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Meteorologi Malaysia, Muhammad Helmi Abdullah berkata, Sumatera terletak di barat daya Malaysia dan pergerakan angin ke negara ini adalah dari arah tersebut.

Bacaan IPU di laman sesawang Jabatan Alam Sekitar (JAS) setakat jam 5 petang semalam menunjukkan kadar pencemaran udara di kebanyakan kawasan adalah sederhana.

Menurutnya, berdasarkan laporan, terdapat kira-kira 32 titik panas di Sumatera akibat kebakaran yang bakal mempengaruhi kadar pencemaran udara di Malaysia.

Justeru, ini perkara yang anda boleh lakukan jika berdepan dengan situasi pencemaran udara:

Image result for office malaysia

1) Di pejabat
-Maklum pihak pengurusan jika anda mengalami masalah jantung atau pernafasan.
-Ambil ubat secara tetap jika mengalami penyakit yang sedia ada, terutamanya kepada pesakit jantung dan individu yang mengalami penyakit pernafasan.
-Minum lebih banyak air dan meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. Ini membantu tubuh untuk mengepam keluar toksin diserap melalui kulit dan paru-paru, dan meningkatkan sistem imun.
-Kurangkan pengambilan alkohol dan kopi. Ini menggalakkan kehilangan cecair dan nutrien dari badan.
-Elakkan merokok.
-Pakai topeng muka yang sesuai, seperti topeng N95 atau alat pernafasan ketika berada di luar rumah.

 

Image result for malaysia house inside

2) Dirumah
-Tutup semua tingkap, pintu dan mana-mana bukaan yang boleh membenarkan jerebu untuk memasuki rumah anda. Menghidupkan penghawa dingin jika ada. Pastikan pengudaraan yang memadai di ruang tertutup.
-Memastikan penyelenggaraan penghawa dingin dengan pembersihan biasa dan servis. Zarah halus boleh memasuki rumah berhawa dingin melalui melalui bukaan dan jurang.
-Gunakan alat pembersih udara untuk menjaga tahap zarah rendah. Alat pembersih udara boleh digunakan untuk mengurangkan jumlah bahan cemar udara yang boleh beredar di dalam rumah anda.

 

Image result for jogging track malaysia

3) Diluar rumah
-Walaupun masyarakat dinasihatkan berada di dalam sesebuah bangunan, Kementerian Kesihatan mengesyorkan penggunaan alat pernafasan seperti topeng muka N95 berbanding topeng “pembedahan” yang boleh didapati di kebanyakan farmasi.
-Alat pernafasan N95 berfungsi dengan lebih baik kerana ia menyekat udara tercemar daripada memasuki hidung dan mulut. Ia juga dilengkapi dengan penapis untuk menghapuskan zarah halus dalam jerebu. Ia juga meningkatkan usaha pernafasan.
-Bergantung kepada pengeluar, beberapa alat pernafasan N95 mempunyai tarikh luput yang tertera di bungkusan. Secara amnya, alat pernafasan N95 yang dihasilkan oleh syarikat 3M akan mempunyai jangka hayat maksimum lima tahun dari tarikh pengeluaran.
-Namun, ia tidak bersesuaian untuk wanita hamil dan kanak-kanak. Kumpulan ini dinasihatkan untuk sentiasa berada di dalam rumah.
-Individu yang mempunyai sakit paru-paru atau jantung yang berasa tidak selesa apabila memakai alat pernafasan N95 perlu berhenti berbuat demikian dan berunding dengan doktor.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement