Home > #CeriteraKool > 5 Tip Elak Nafas Berbau

Pernah kena tegur nafas berbau tak? Masalah nafas berbau sepatutnya diberi perhatian susulan ia boleh mengurangkan keyakinan seseorang untuk bertutur dengan orang lain dan takut jika ramai orang mula menjauhkan diri daripada kita. Kalau anda [ernah ditegur takpe, jangan risau, boleh baca dan cuba tip dibawah ni:-

Image result for air garam limau

  1. Berkumur menggunakan garam atau limau

Menyembuhkan nafas berbau dengan garam bilas adalah penawar yang sangat lama yang telah diturunkan dari generasi ke generasi. Garam akan membunuh bakteria di dalam mulut anda dan membantu menyembuhkan sebarang penyakit gusi. Hanya campurkan 1/2 sudu kecil garam dengan setengah cawan air suam, kacau dan bilas mulut sebelum anda tidur. Setelah beberapa hari dan anda akan melihat bahawa gusi anda kelihatan lebih merah jambu dan dapat menyelesaikan masalah nafas berbau.

Menyembuhkan nafas berbau dengan limau bilas adalah alternatif yang lain, kerana kandungan asid yang tinggi dalam limau menghalang pertumbuhan bakteria pada lidah dan gusi. Anda juga boleh membuat campuran garam dan limau dan bilas sebelum tidur untuk menyembuhkan nafas berbau.

Image result for baking soda

  1. Soda penaik (Baking Soda)

Baking soda telah didapati sangat berkesan dalam menyembuhkan nafas berbau, kerana keasidan yang tinggi baking soda akan menghalang bakteria daripada berlaku di atas lidah anda. Oleh itu, memberus gigi dengan ubat gigi yang kaya penaik soda atau ikut sahaja dengan baking soda selepas menggunakan ubat gigi biasa.

Related image

  1. Daun Mint dan Biji Bunga Matahari

Kedua-dua nya menyembuhkan masalah nafas kerana ia dapat membersihkan mulut dan menjadikan kafas lebih segar. Kunyah biji bunga matahari selepas makan dan minum air untuk membantu membersihkan mulut dan mengunyah daun pudina untuk mengeluarkan bau yang segar daripada anda. Contohnya: makan chewing gum yang mempunyai kandungan pudina dan gula-gula berperisa mint.

Image result for yogurt

  1. Makan Yogurt

Makan yogurt kaya dengan bakteria sihat akan membantu dalam menyembuhkan nafas berbau sepenuhnya.

Image result for water

  1. Minum Air Putih, Teh atau Jus Nanas

Sama seperti apa-apa lagi dalam kehidupan, menyembuhkan nafas berbau dengan air minuman yang mudah dan baik untuk anda. Air putih akan menjaga perut dan lidah anda terhidrat dan bersih. Ia juga mencegah pembentukan bakteria dan menyembuhkan nafas berbau.

 

*Jika masalah berarutan, adalah digalakkan untuk mendapatkan khidmat nasihat daripada pakar dan juga doktor.

Kongsi laman ini di:

Leave a Reply