Connect with us
Kool FM

Berita

5 Kebaikan Peniaga Pamer Maklumat Harga

Kalau kita jujur..

Published

on

Kebelakangan ini, banyak siaran akhbar memaparkan berita kurang senang untuk dibaca terutamanya tentang premis-premis yang dikenakan kompaun susulan tidak mempamerkan tanda harga pada barangan yang dijual terutamanya ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan sejak 18 Mac 2020.

Ketahuilah bahawa premis-premis yang tidak mempamerkan tanda harga boleh diambil tindakan di bawah Perintah 3 (1) Perintah Kawalan Harga (Penandaan Harga Oleh Peruncit) 1993, Peraturan 3(1) Peraturan-peraturan kawalan 1974 dan Seksyen 14(6) Akta Timbang dan Sukat 1972.

Tindakan tegas juga boleh diambil di bawah Akta Kawalan Harga Antipencatutan 2011 dan Akta Kawalan Bekalan 1961 serta akta-akta yang dikuatkuasakan terhadap peniaga yang terus berdegil.

Bagaimanapun, jika anda berniaga secara jujur dengan meletakkan tanda harga yang betul, terdapat  banyak kebaikan yang mampu anda peroleh termasuklah:-

Bukan sahaja peniaga di luar dan mempunyai kedai-kedai fizikal sahaja yang wajib mempamerkan tanda harga, malah peniaga dalam talian juga wajib mempamerkan tanda harga termasuklah segala maklumat mengenai barangan atau perkhidmatan yang hendak dijual kepada pelanggan.

Selamat menjalani ujian dengan jujur, dan semoga hasil yang diperoleh kelak akan memuaskan..

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement