Connect with us

Hiburan

Yana Samsudin Kongsi Tip Bina Kepercayaan Anak

Senyum selalu okay!

Published

on

Setiap ibu bapa sememangnya mempunyai cara yang berbeza dalam mendidik anak.

Malah, tidak dinafikan juga banyak tips dan petua yang dikongsi di luar sana tentang cara mendidik anak, terutamanya anak lelaki.

Tetapi kali ini pelakon Yana Samsudin pula ada kongsikan tips dan petua yang boleh ibu bapa cuba dalam membina kepercayaan si kecil kepada kita.

Perkara itu didedahkan oleh Yana menerusi laman Instagramnya pada malam Isnin.

View this post on Instagram

korang dinner aper malam ni?? haaa nampak tu @aisymateen dah beso panjang ni, ader jer permintaan dia sendiri 😌 . . kitorang akan dengar juga idea dan cadangan dia, kalau boleh guna pakai kita akan ikut tapi kalau tak ngam yana akan bagi solusi dan terangkan hingga dia faham… . . tak sangka usia dari 2 tahun lebih dia dah pandai bagi idea & ber negotiation. . . now dah 3 tahun ni, lagi lah… semalam dia bagi teka teki kat kita! 😱 . . sebab tu, tips untuk bina kepercayaan anak terhadap kita ialah sentiasa jadi pendengar yang baik… nak bercakap dengan 1: Anak lelaki guna tone suara rendah.. 2: Mata bertentangan sama paras (eye level) 3: Sentiasa puji kalau dia bagi idea tapi kalau tak bernas bagitau dia kenapa idea dia tak berapa bernas. 4: Akhir sekali sudahi dengan perkataan "faham tak?" kalau dia ada respon, jawab "faham atau dia menganguk " tandanya dia faham lah tu… 5: Dan yang paling terakhir serta basic ialah "SENYUM " kat anak kita!! bagi senyuman paling manis sekali!!! Dan pelukan paling hanggat dan penuh kasih sayang!!!! 🥰😍🌺 . dengar macam dealing dengan orang besar kan? tapi percayalah dak kecik anak kita tu bijak sebenarnya…. #TipsBolehGunaPakai #MateenDanMommy

A post shared by Yana Samsudin (@yanasamsudin) on

Semoga kaedah mendidik anak lelaki yang dikongsikan Yana sedikit sebanyak dapat memberi jalan terbaik dengan kesan yang memberangsangkan kepada semua.

Advertisement

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement