Connect with us
Kool FM

Gaya Hidup

Tip Hapuskan Kutu Beras

Bukan apa, beras yang diserang kutu akan menjadi kurang sedap, lembik dan mudah basi. Buang pula terasa rugi lebih-lebih lagi jika kuantiti beras masih banyak.

Published

on

Kutu beras atau nama saintifiknya Sitophilus Orizae atau turut dikenali sebagai bubuk memang serangga yang tidak disukai mana-mana isi rumah. Cukup seekor, serangga kecil ini akan membiak dengan pantas.

Untuk pengetahuan anda, serangga ini datang semasa pemprosesan beras. Dia akan meninggalkan telur yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Pada peringkat telur atau larva, kutu ini hidup dalam butiran beras dan apabila dewasa barulah mereka akan keluar daripada butiran beras.

Image result for kutu beras

Bukan apa, beras yang diserang kutu akan menjadi kurang sedap, lembik dan mudah basi. Buang pula terasa rugi lebih-lebih lagi jika kuantiti beras masih banyak.

Jadi, kami terpanggil dengan satu ciapan twitter yang berkongsikan tip halau kutu beras.  Mungkin bermanfaat!

May be a Twitter screenshot of 1 person and text that says "EFFIE3IEE3 @effie_mohamad Feb 7 Replying to @effie_mohamad Elak Kutu Beras Dengan CILI KERING. (Sangat disarankan sebab mudah) Bahan: Beberapa tangkai cili kering Uncang(berlubang kecil)/Zipper bag (ditebuk) Cara: Letakkan ncang/zipper bag berisi cili kering dan masukkan ke dalam bekas simpanan beras. Kalau tak, letak macam tu je."

May be an image of 1 person and text that says "EFFIEBIEEE @effie_mohamad. Feb 7 Elak Kutu Beras Dengan KULIT KAYU MANIS. Bahan: Kulit kayu manis Uncang Cara: Goreng kulit kayu manis tanpa minyak sampai wangi. Masukkan dalam uncang dan letak dalam bekas beras tu"

May be an image of 1 person and text that says "EFFIERIEEE @effie_mohamad Feb 7 Elak Kutu Beras Dengan DAUN LIMAU PURUT & BAWANG PUTIH Bahan: Beberapa helai daun limau purut atau Beberapa ulas bawang putih Cara: Letak je dalam bekas simpanan beras tu."

May be an image of 1 person and text that says "EFFIERIEEE @effie_mohamad Feb7 Feb Elak Kutu Beras Dengan MENJEMUR DIBAWAH MATAHARI Bahan: Matahari Cara: Jemur beras atas dulang ke atau jemur je beras dalam bekas tu tapi pastikan penutup dibuka. Tapi tengok2 la. Kang habis dirembat ayam."

May be an image of 1 person and text that says "EFFIEBIEEE @effie_mohamad Feb 8 Elak Kutu Beras Dengan KAIN LEMBAB. Bahan: kain/tuala Cara: Letakkan kain/tuala lembab yang telah diperah diatas bekas simpanan beras. Nanti bila kutu tu rasa nak pegi sunway lagoon, dorang menepek la ramai2 kat kain tu macam sambut pesta air."

Walaupun tidak berbahaya kepada manusia, jangan pula anda basuh beras dengan ala kadar. Selamat mencuba!

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

[VIDEO] Buka Aib ‘Kutuk Pelajar’ Cikgu Ini Beri Nasihat Padu Buat Toxic Teachers

Kisah Superhero Sebenar Berusaha Membelah Gunung Selama 22 Tahun!

 

 

 

 

Sumber: twitter

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement