“Oleh kerana kita (sudah) isytihar dari segi keselamatan (bencana), (maka) cuti itu adalah cuti  yang tidak perlu ganti.
“Peperiksaan juga tidak akan dianjak, namun guru diharap dapat menghabiskan silibus pembelajaran kerana mereka perlu kejar seminggu (tempoh cuti pencemaran) bagi memastikan pelajar dapat bersedia hadapi peperiksaan,” katanya.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Pendidikan, Maszlee Malik pada Selasa yang menyerahkan kepada Jabatan Pendidikan Negeri untuk membuat keputusan sama ada cuti akibat pencemaran itu perlu diganti dengan kelas gantian atau tidak.
Aminolhuda ditemui pemberita selepas menyertai Program Gotong-Royong Pasca Pencemaran Sungai Kim Kim di Sekolah Kebangsaan Tanjung Puteri Resort, di Johor Bahru hari ini.
Terdahulu, beliau memberitahu semua sekolah yang terjejas akibat insiden tersebut wajib dibersihkan sehingga esok, sebelum dibuka semula pada Ahad ini.
“Semua tingkap dan kipas perlu dibuka untuk pastikan ada pengedaran udara. Selain itu, satu taklimat  akan diadakan oleh pakar kepada sekolah terlibat pada 1 April bagi menerangkan langkah penjagaan seterusnya,” katanya.
 
Sumber dari: Bernama