Connect with us
Kool FM

Semasa & Hiburan

Terpaksa Bedah Kerana Rahim Si Ibu Berbentuk ‘Love’

Tanpa menunggu lama, Dr Izzat meminta jururawat bawa mesin scan untuk memeriksa sama ada betul songsang atau tidak dan tekaannya benar dan dia terus mengeluarkan arahan untuk melakukan perbedahan.

Published

on

Rahim adalah organ dalam tubuh wanita untuk mengusung bayi yang masih dalam kandungan dan adakalanya keadaan rahim boleh menjadi berbentuk hati atau bahasa saintifiknya, bicornuate uterus.

Tidak semua ibu mengandung mengalami keadaan ini tapi jika berlaku, kehamilan si ibu dianggap berisiko tinggi.

Sumber: cdn

Satu perkongsian telah dibuat oleh seorang Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita dan Kehamilan, Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak tentang pengalamannya mengendalikan kes seorang ibu yang mempunyai rahim berbentuk hati.

Menurutnya, pada awalnya dia sangkakan bayi dalam keadaan songsang kerana apabila diperiksa bahagian atas perut, dia mendapati keras, manakala bahagian bawah perut, lembut.

Tanpa menunggu lama, Dr Izzat meminta jururawat bawa mesin scan untuk memeriksa sama ada betul songsang atau tidak dan tekaannya benar dan dia terus mengeluarkan arahan untuk melakukan perbedahan.

May be an image of text that says "Muhammad Izzat @muhammadeizat Jan 28 "Tolong jap misi. Bawak mesin scan" Lepas scan, dah confirm memang breech! Periksa VE (vaginal examination "Ooh dah 5 cm, buttock felt. Station very low" (jalan bawah dah buka 5cm, punggung baby dirasa, punggung sangat kebawah dah menandakan nak keluar tak lama)" 1 n 3 19 Muhammad Izzat @muhammadeizat Jan 28 Bila dengar indings tu, kelam kabut misi prepare patient untuk caesar "Last makan dan minum puan kol berapa?" "Tengah hari tadi" 1 15"No photo description available.

Image

Jadi, inilah punca menghalang baby dari pusing – kepala di bawah dan kaki di atas dan adakala, melintang pun boleh. Tambahnya lagi, terdapat punca lain juga yang menyebabkan bayi songsang, antaranya..

  1. Fibroid besar pada bahagian bawah rahim.
  2. Uri bawah yang menghalang baby dari pusing.

Itulah perkongsian pengorbanan si ibu ketika melahirkan seorang bayi dengan selamat. Separuh nyawa! Sayangilah ibu anda.

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

“Takut Ada Yang Tak Sanggup Nak Tengok,” – Ibu Ainul Mardhiah Tunjuk Cara Tukar Trachy

Menangis Buat Swab Test, Lelaki Ini Nak Saman Jururawat!

 

 

 

 

Sumber: twitter

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement