Connect with us
Kool FM

Gaya Hidup

Tak Semestinya Makin Mahal, Makin Bagus! Ini Cara Pilih Laptop Yang Tepat

Pemilihan komputer riba haruslah mengikut kegunaan kita.

Published

on

Ramai di antara kita sudah dimomokkan dengan konsep pembelian barang di mana semakin mahal harga sesuatu barang, semakin berkualiti barang tersebut. Sampaikan kalau beli barang murah, ada yang pandang serong.

Sebenarnya, ada barang yang harga biasa-biasa tapi kualiti tip top! Contohnya komputer riba. Memang orang selalu fikir barang barang mahal barang adalah barang berkualiti.

via GIPHY

Kenal pasti tujuan penggunaan komputer riba…

Padahal pemilihan komputer riba mengikut kegunaan kita. Kalau untuk kegunaan pejabat saja, biasa punya pun dah memadai tapi kalau untuk kegunaan suntingan, anda perlu melihat pada Operating System pada sesuatu laptop.

Untuk lebih mendalam, jom kita baca panduan yang dikongikan oleh seorang pemuda yang ingin menggunakan nama samaran, @inchefaris di twitter.

 

Itulah antara 4 tip dalam pemilihan komputer riba,  sistem, saiz, CPU, RAM dan bateri. Cari yang berkualiti, bukan semberono beli je. Lebih-lebih lagi harga komputer riba bukan seringgit dua tapi memakan ribuan ringgit. Orang putih kata, use yout money wisely.

Harap mereka yang bergelar siswa dan siswi tak pening nak pilih komputer untuk kegunaan assignment. Mereka yang bekerja pula, gunakan duit sebaik mungkin untuk pembelian komputer yang berguna mengikut kesesuaian.

Ingat! Mahal tak semestinya sesuai dengan kita. Jadilah pengguna bijak! Mudah-mudahan tip ini berguna!

 

 

Untuk bacaan lebih menarik:

Komputer guna lapan perisian haram dirampas

Kepakaran jurutera komputer bantu tangani cabaran normal baharu

 

 

 

 

 

 

 

Sumber: twitter

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement