Connect with us
Kool FM

Berita

Suara Penduduk Penang Bila Perkhidmatan Feri Penang Dihentikan

Feri Penang boleh dikategorikan sebagai warisan Malaysia

Published

on

Kecoh di Facebook apabila mercu tanda negeri Penang iaitu Feri bakal ditamatkan pada bulan ini dan mulai tahun hadapan akan gantikan dengan feri laju atau katamaran.

Tindakan ini dikatakan disebabkan perubahan zaman yang lebih moden dan faktor penyelenggaran kos sebiji feri agak tinggi iaitu 2.2 juta.

No photo description available.

Bagaimanapun, perkara ini mendapat tentangan hebat dari kebanyakan penduduk Penang kerana dikatakan mercu tanda utama dalam sektor perlancongan di negeri tersebut.

Berikutan itu, pagi tadi Kool Chat menghubungi beberapa penduduk Penang untuk dapatkan pandangan mereka terhadap isu ini memandangkan sudah hampir 126 tahun feri ini berkhidmat membawa penumpang pacuan empat dua dua roda menikmati keindahan pemandangan dan angin laut yang terbentang.

Ferry service back to Penang Port | The Star

Menurut salah seorang  penduduk Penang, Cik Md Noor, feri Penang boleh dikategorikan sebagai warisan Malaysia kerana sudah beratus tahun memberi perkhidmatan kepada kesemua pelancong dan juga penduduk Penang sendiri.

“Kalau nak ikutkan alternatif untuk ke Penang memang terdapat pelbagai cara antaranya menggunakan jalan di dua jambatan Pulau Pinang tapi pengangkutan feri itu sendiri mempunyai nostalgia.

Lagipun kalau naik feri akan beri feel lain sikit terutama kepada pelancong untuk menikmati waktu santai ketika keberadaan di atas feri,” jelasnya ketika Kool FM menghubunginya.

Untuk dengarkan lebih banyak suara-suara netizen, klik saja link di sini.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement