Connect with us
Kool FM

Berita

Program Subsidi Petrol kerajaan PH dibatalkan

Published

on


KUALA LUMPUR- Kerajaan bersetuju untuk tidak melaksanakan Program Subsidi Petrol (PSP) kepada rakyat selepas pelaksanaannya ditangguhkan oleh Kabinet sebelum ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Rosol Wahid berkata, keputusan itu dibuat selepas pihaknya mengadakan perbincangan bersama Kementerian Kewangan pada 9 Julai lalu.

“Dalam mesyuarat berkaitan hala tuju PSP itu, KPDNHEP dan Kementerian Kewangan memutuskan untuk tidak melaksanakan program berkenaan.

“Kementerian Kewangan juga akan menyediakan satu Memorandum Jemaah Menteri (MJM) untuk memuktamadkan pendirian kerajaan berkenaan PSP,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini tadi.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Shaharizukirnain Abd. Kadir (Pas-Setiu) yang mahu mengetahui tarikh baharu pelaksanaan PSP selepas ia ditangguhkan oleh Kabinet.

Menerusi PSP, individu terpilih akan menerima bantuan tunai yang akan disalurkan terus ke akaun mereka setiap empat bulan sekali.

Kerajaan Pakatan Harapan (PH) sebelum ini berccadang melaksanakan  PSP sebanyak RM30 bagi kereta dan RM12 bagi pengguna motosikal yang dikira secara bulanan. -K! ONLINE

The post Program Subsidi Petrol kerajaan PH dibatalkan appeared first on Kosmo Digital.

Klik untuk baca artikel penuh.

Sumber:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement