Connect with us
On Air Di Kool

Berita

‘Presiden sudah lama tidak ke Sabah’

Published

on


KUALA LUMPUR: Kehadiran Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di Sabah hari ini menimbulkan tanda tanya apakah ia ada kaitan dengan ‘jual beli’ ahli dewan undangan negeri (ADUN) sebagaimana didakwa oleh ketua menteri.

Bagaimanapun pegawai beliau memaklumkan Presiden UMNO itu melawat Sabah hanya untuk bertemu para pemimpin negeri setelah lama tidak ke negeri itu sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Zahid difahamkan berjumpa dengan ketua UMNO bahagian, timbalan dan naib ketua bahagian, ketua wanita bahagian, ketua pemuda bahagian dan ketua puteri bahagian.

Sebelum ini Datuk Seri Shafie Apdal mendakwa terdapat cubaan untuk membeli Ahli Dewan Undangan Negeri kerajaan Sabah.

Justeru beliau meminta agar cubaan yang dianggap sebagai amalan tidak sihat itu dihentikan segera.

“Saya tidak menafikan ada cubaan membeli ADUN namun, jika orang itu tidak mahu dibeli, cukup-cukuplah. Mereka ini bukan untuk dijual,” katanya.

Bulan lalu dua wakil rakyat Parti Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) mengumumkan keluar parti dan mengisytiharkan sokong Perikatan Nasional.

ADUN Likas Datuk Limus Jury dan ADUN Sugut, Datuk James Ratib bertindak menjadi ADUN bebas kerana kerajaan negeri Sabah tidak sehaluan dengan Kerajaan Persekutuan.

The post ‘Presiden sudah lama tidak ke Sabah’ appeared first on Utusan Malaysia.

Klik untuk baca artikel penuh.

Sumber:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement