Connect with us
Kool FM

Berita

Panduan Keselamatan Makanan Semasa Banjir

Sekali air bah, sekali pasir berubah..

Published

on

Kalau negara-negara lain mempunyai empat jenis musim termasuk musim bunga, luruh, sejuk dan panas, Malaysia pula mempunyai musim tersendiri iaitu musim tengkujuh yang lebih sinonim dengan bencana banjir. Kebiasaannya, musim tengkujuh ini akan berlaku pada penghujung tahun akibat penurunan hujan yang lebih kerap daripada biasa.

Untuk berhadapan dengan musim tengkujuh ini, pelbagai jabatan dan agensi kerajaan termasuk Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Polis Diraja Malaysia,ย  Angkatan Tentera Malaysia dan pihak-pihak lain sudah bersiap sedia bukan sahaja dari segi fizikal dan mental, malah kelengkapan yang sesuai digunakan ketika menghadapi banjir.

Terbaharu, menerusi laman Twitter rasmi milik Kementerian Kesihatan Malaysia, mereka turut telah mengeluarkan panduan keselamatan makanan semasa menghadapi musim banjir untuk rakyat Malaysia.

Selain panduan tentang pemakanan, banyak lagi panduan-panduan keselamatan lain yang perlu dititk beratkan demi menjamin keselamatan terutamanya kanak-kanak.

Semoga artikel ini sedikit sebanyak dapat membantu orang ramai dalam bersiap sedia menghadapi kemungkinan banjir tahun ini.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement