Home > #CeriteraKool > MET Sahkan Penurunan Suhu, Kuala Pilah Catat 21 Darjah Celsius

MET Sahkan Penurunan Suhu, Kuala Pilah Catat 21 Darjah Celsius

Menurut fakta geografri, Kuala Pilah merupakan kawasan yang paling kering di Malaysia susulan beberapa iklim dan faktor termasuk sistem angin monsoon, kedudukan dan juga ketinggian kawasan berkenaan.

Namun, Jabatan Meteorologi Malaysia (MET) hari ini mengesahkan beberapa kawasan terutama di selatan Semenanjung mengalami penurunan suhu dengan Kuala Pilah di Negeri Sembilan merekodkan suhu paling rendah pada 21 darjah Celsius sejak tengah malam tadi hingga awal pagi.

Ketua Pengarahnya Alui Bahari berkata bagaimanapun keadaan itu adalah fenomena biasa ketika musim monsun timur laut.

Cuaca mendung, hujan berterusan dan pergerakan tiupan angin sejuk monsun timur Laut merupakan antara faktor cuaca sejuk yang melanda beberapa negeri di Semenanjung sejak semalam.

Cuaca sejuk ini berlaku terutamanya di kawasan pedalaman dan daratan dengan sejak tengah malam semalam hingga awal pagi ini, stesen meteorologi dari selatan Semenanjung hingga ke Johor mencatatkan suhu 22 darjah Celsius minimum dan maksimum 25 darjah Celsius berbanding suhu biasa 30 hingga 31 darjah Celsius.

Mengulas lanjut, Alui berkata perubahan suhu itu turut disumbangkan oleh keadaan berawan dan hujan renyai di beberapa negeri termasuk Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka serta hujan sederhana di Pahang dan Johor.

Mereka turut menjangkakan keadaan akan kembali normal hari ini selepas hujan reda.

 

Sumber dari: Bernama

Kongsi laman ini di:

Leave a Reply