Connect with us
Kool FM

Gaya Hidup

Cara Kurangkan Morning Sickness!

Mabuk hamil tidak semestinya bermula pada awal tempoh kehamilan, sebaliknya berlaku sekitar minggu keenam dan boleh berakhir paling lewat ketika usia kandungan mencecah 16 minggu.

Published

on

Sekurang-kurangnya sebanyak 60 peratus daripada ibu mengandung akan mengalami simptom morning sickness atau mabuk hamil seperti loya, muntah-muntah, hilang selera makan atau alah kepada bau kepada persekitaran mahupun individu tertentu.

Menurut Pakar Kesuburan, Perbidanan dan Sakit Puan (O&G) Pusat Perubatan Tropicana Dr Nurhazinat Mohamed Yunus, mabuk hamil tidak semestinya bermula pada awal tempoh kehamilan, sebaliknya berlaku sekitar minggu keenam dan boleh berakhir paling lewat ketika usia kandungan mencecah 16 minggu.

via GIPHY

Namun ada juga wanita hamil yang terlepas daripada melalui saat memenatkan ini. Apa pun, Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita & Kehamilan, Dr. Muhammad Izzat berkongsi tip cara mengurangkan morning sickness.

Menurutnya, si ibu mengandung haruslah dapatkan udara yang segar untuk mengurangkan rasa loya dan juga sokongan dari orang sekeliling terutama sahabat dan ahli keluarga untuk kesihatan emosi si ibu.

Bukan itu saja, terdapat tujuh lagi tip yang dikongsikan menerusi ciapan twitter akaun miliknya. Antaranya…

No photo description available.

 

Semoga perkongsian ini serba sedikit dapat membantu permudahkan aktiviti para ibu hamil sekalian supaya tidak rasa terganggu dengan simptom morning sickess.

 

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Terpaksa C-Section Di ‘Red Zone’, Keluarkan Bayi Daripada Ibu Yang Sudah Tiada

Hantar Nota Minta Jiran Tutup WiFi Kerana Isteri Mengandung, Lelaki Ini Terima Nota Balas ‘Ganas’

 

 

 

Sumber: twitter

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement