Connect with us
Kool FM

Semasa

Betul Ke Termometer Infrared Boleh Rosakkan Saraf Otak?

Sejauh mana kebenaran kenyataan ini?

Published

on

Musim wabak berbahaya ni, kalau masuk ke dalam mana-mana premis pasti perlu memeriksa suhu badan terlebih dahulu. Hal ini disebabkan tiada vaksin yang berjaya ditemui lagi kerana masih dalam kajian.

Berikutan itu, orang ramai harus mengikuti SOP yang telah ditetapkan misalnya menyemak suhu badan sebelum masuk ke mana-mana premis.

Sumber: cariangoogle

Thermogun berisiko terhadap otak?

Namun baru-baru ini, KoolFM terjumpa satu video yang membincangkan tentang penggunaan termometer inframerah yang ditembak pada bahagian dahi.

Salah seorang perbahasan dalam video tersebut mengatakan jika sesiapa ingin mengambil suhu badannya di bahagian dahi, dia akan menolak dan meminta menembak thermogun di bahagian belakang tangan kerana gusar memberi kesan terhadap otak.

Ringkasan Secret Agenda dibalik Covid-19Dr. Noorsy BSc. SH. Msi dalam video ini mengatakan bahwa thermo gun menggunakan laser dan beresiko terhadap otak. Namun sebenarnya bukan hanya otak tetapi juga ada kelenjar pineal. Prosedur ditembakkan ke dahi memiliki resiko. Kelenjar pineal adalah mata ketiga (mata spiritual). Hindari digunakan di dahi! Prosedur ditembakkan di dahi ini diduga sebagai sengaja untuk merusak otak dan mematikan serta membuat mata ketiga menjadi buta.Perlu dicatat bahwa kemudian ada koreksi bahwa thermo gun tidak mengunakan laser, yang benar adalah menggunakan infra merah. Namun demikian radiasi infra merah bukan berarti tidak ada resiko. Orang saja memasang film kaca mobil untuk mengurangi radiasi infra merah matahari. Tetap yang menjadi pertanyaan besar adalah mengapa ditembakkan di dahi ya? Sebab alat tetap mengeluarkan radiasi. Lebih-lebih kebetulan di balik dahi ada kelenjar pineal. Kelenjar pineal ini disebut "the seat of soul", tempat singgasana jiwa, yang artinya jika kelenjar pineal ini rusak maka jiwa tidak lagi bisa duduk di dalam tubuh alias manusia menjadi zombie – robot hidup tak berjiwa.Jangan sampai People menjadi pintar itulah tujuan Elite Globalist Communism. Jika orang terbuka mata ke 3 maka akan dituduh ketempelan Jin 👁️

Posted by Bless4Hell666 on Sunday, 19 July 2020

Penerangan dari seorang doktor…

Tapi, sejauh mana kebenaran fakta ini? Salah seorang Doktor Kesihatan Wanita dan Kehamilan, Dr. Muhammad Izzat tampil menjelaskan fakta yang sebenar mengikut kajian saintifik.

Menurutnya, sinaran inframerah dan laser adalah dua perkara berbeza kerana infrared selamat digunakan malah tidak akan merosakkan otak atau mana-mana saraf mata.

“Otak akan jadi rosak kalau…”

Tiada masalah bila guna termometer itu pada dahi kerana itu cara yang betul untuk dapatkan bacaan yang tepat. Penggunaan termometer infrared juga tak menyebabkan otak jadi sewel. Cuma, otak akan jadi rosak disebabkan kurang membaca sehingga mudah sangat kena scam,” jelasnya dengan ayat gurauan.

Dr. Izzat turut menambah, non-contact termometer yang digunakan pada zaman sekarang adalah termometer infrared, bukannya menggunakan laser jadi tidak merbahayakan kesihatan pun.

Lepas ni, jangan cek suhu guna tangan pula okay?

Semoga maklumat yang kami sampaikan ini memberi manfaat buat anda semua.

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Jangan Malas & Ambil Mudah, Perbuatan Imbasan Suhu Dari Tapak Tangan Sebenarnya Silap!

Saring suhu dengan topi keledar

 

 

 

 

 

 

Sumber: twitter

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement