Connect with us
Kool FM

Semasa

Adakah Sengketa Adik-Beradik Perkara Biasa?

Bulan November merupakan Hari Keluarga Kebangsaan.

Published

on

Bulan November merupakan Hari Keluarga Kebangsaan dan pada tahun ini pemilihan tema ‘Kita Jaga Keluarga’ dalam meningkatkan kesedaran dan komitmen masyarakat serta semua pihak untuk mengukuhkan institusi keluarga.

Untuk topik kali ini, Kool Talk bawakan Pegawai Psikologi Kaunselor Berdaftar Bahagian Kesejahteraan Keluarga LPPKN, Dr. Sarada Devi R. Subramaniam untuk membicarakan tentang persengeketaan dalam kalangan adik-beradik.

Sumber: facebook

“Dalam keluarga pasti akan timbul isu ego dimana individu yang ingin mencari kemenangan. Katakan yang muda mempunyai kerjaya lebih bagus dari sulung jadi mahu atau tidak yang muda perlu hormat pada yang sulung. Jangan fikir bila diri dah bagus, kita tidak perlu hormat pada yang sulung. Dalam institusi perlu ada sikap menghormati,”

Tambahnya lagi, sedangkan dalam adik-beradik cap dan bentuk jari pasti berbeza apatah lagi personaliti dalam sesebuah keluarga. Jika tidak boleh menerima pendapat, pandangan dan nasihat adik-beradik sekurang-kurangnya hormat apa yang mereka katakan.

Untuk dengarkan lebih lanjut, klik saja disini.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement