Connect with us
Kool FM

Semasa & Hiburan

“Vaksin Bukan Dajjal” – Khairy Jamaluddin Ajak Orang Ramai Sebar Maklumat Sahih Vaksin COVID-19

Gara-gara kenyataan antivaksin, Khairy Jamaluddin tampil betulkan dakwaan dan seru orang ramai sebar maklumat sahih…

Published

on

Semalam merupakan hari yang bersejarah buat negara kita apabila menerima kumpulan pertama bekalan vaksin COVID-19 Malaysia. Vaksin yang dibawa menggunakan Pesawat Malaysia Airlines MH604 itu selamat tiba Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sekitar jam 10 pagi. Nampaknya usaha kita untuk mengekang penularan wabak ini sudah memasuki fasa seterusnya.

Walaupun umum sedia maklum bahawa suntikan vaksin ini adalah tidak merbahaya dan ianya bertujuan untuk meningkatkan sistem pertahanan badan, namun ada juga segelintir yang menidakkan fakta-fakta ini. Kelompok ini dikenali dengan gelaran ‘anti-vaksin’ di mana mereka menolak penggunaan vaksin (semua jenis vaksin) secara meluas kerana meragui keberkesanannya. 

Mungkin ianya bukan isu baharu, namun dengan keadaan dunia yang diserang oleh wabak COVID-19 dan satu-satunya jalan untuk kita pulihkan negara adalah dengan vaksin COVID-19, kelompok ini juga semakin lantang bersuara di media sosial. Dalam pada itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin yang juga Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan dalam satu ciapan di Twitter menyangkal dakwaan tidak masuk akal golongan anti-vaksin ini.

Seorang pengguna media sosial mendakwa bahawa vaksin ini ada kaitan dengan kedatangan Dajjal. Namun Khairy membalas kenyataan tersebut dengan menyatakan vaksin bukanlah Dajjal dan ‘One World’ adalah nama airline alliance atau rangkaian syarikat-syarikat penerbangan.

Sementara itu, beliau juga mengajak orang ramai untuk sebarkan maklumat sahih di media sosial. Beliau akui bahawa kelompok antivaksin ini sangat lantang di platform media sosial seperti Facebook dan Whatsapp. Oleh sebab itu, rakyat yang yakin dengan sains boleh bantu kerajaan dalam sebarkan maklumat sahih.

 

 

Baca juga artikel menarik lain:

Netizen Tampil Beri Kata Semangat Dan Dorongan Buat Guru Yang Mengajar Di DidikTV

Tahniah! Jehan Miskin Timang Cahaya Mata Lelaki, Baby Axel Nova Rhee Jehan

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement