Connect with us
Kool FM

Semasa & Hiburan

Kumpulan Penggondam ‘Anonymous Malaysia’ Beri Amaran Ancaman Siber Ke Atas Kerajaan?

Macam serius je ancaman ni. Harap dapat lakukan siasatan awal…

Published

on

Dalam rakyat Malaysia sedang sibuk mengawal dan menghentikan ancaman virus COVID-19, kini muncul pula lagi satu ancaman daripada sebuah kumpulan penggondam dikenali sebagai ‘Anonymous Malaysia’. Dari sumber video, ancaman ini adalah ancaman siber yang ditujukan kepada kerajaan Malaysia. 

Setelah lebih lima tahun menyepikan diri, Anonymous Malaysia muncul kembali dan berjanji akan membuat serangan siber ke atas laman web kerajaan serta aset dalam talian yang disebut sebagai #OpsWakeUp21. Melalui video berdurasi 2 minit 29 saat itu. Kumpulan tersebut menyatakan bahawa ancaman itu adalah sebagai wake-up call untuk kerajaan Malaysia yang dikatakan telah berdiam diri atas pelanggaran data dan penjualan maklumat peribadi rakyat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. 

“Sistem keselamatan didapati rendah, semua data mungkin dibocorkan. Hal ini boleh menyebabkan penjualan semua maklumat yang diperolehi,” kata lelaki bertopeng dalam video tersebut.

‘Anonymous’ merupakan satu gerakan antarabangsa yang tidak berpusat, dimulai sekitar tahun 2003 dan 2004. Mereka dikatakan mensasarkan kerajaan serta agensi-agensi, dan syarikat besar. Di negara lain juga terdapat kumpulan penggondam ‘Anonymous’ tersendiri, dan ‘Anonymous Malaysia’ mungkin tertumpu dalam negara kita sahaja.

Sekitar tahun 2015, kumpulan ini juga pernah membuat ancaman terhadap kerajaan. Nampaknya ia bukan kali pertama, dan mungkin langkah waspada perlu diambil kali ini. Apa-apa pun, kita serahkan kepada pihak berwajib untuk melakukan siasatan terhadap ancaman tersebut.

 

 

Baca juga artikel menarik lain:

“Siapa Suruh Tak Pantau” – Individu Positif COVID-19 Bebas Keluar Rumah Sepanjang 3 Hari

Bentong Kali – Penjenayah Hati Kering Dan Tak Takut Mati!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement