Connect with us
Kool FM

Semasa & Hiburan

“Tak Kerja, Tak Ada Gaji” – Fauziah Nawi Ke Istana Negara Suarakan Keperitan Anak Seni Harungi PKP

Anak-anak seni juga terkesan sehingga terpaksa ke Istana Negara untuk kongsi masalah dihadapi…

Published

on

Kita akui ramai golongan yang terkesan apabila pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan semula. Ada yang hampir hilang punca pendapatan. Selain peniaga, golongan artis juga mula menyuarakan kerisauan mereka kepada kerajaan tentang keadaan yang semakin parah buat mereka ini. Walaupun ada bantuan yang diberikan, mungkin ianya tidak bertahan lama.

Alhamdulillah. Moga ada sinar buat semua anak seni dalam setiap cabang seni.

Posted by Fauziah Nawi on Wednesday, February 10, 2021

Baru-baru ini, pelakon veteran, Fauziah Nawi berkongsi di laman Facebook miliknya tentang perjumpaan dia bersama rakan-rakan industri seni dengan pihak Istana Negara. Semasa perjumpaan itu, Fauziah Nawi berpeluang berkongsi masalah dan keperitan dihadapi serta keadaan sebenar yang diharungi oleh anak-anak seni. 

Menurut seniwati itu, beliau dan beberapa rakan seperjuangan bertemu pegawai Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara pada pagi Rabu selepas mendapat titah perkenan baginda. Memang sungguh tak disangka permintaannya untuk ke Istana Negara berkongsi masalah yang dihadapi tetap mendapat izin Yang di-Pertuan Agong.

Semasa perjumpaan tersebut, Fauziah menyatakan beberapa cadangan dan pandangan agar anak seni, tidak kira cadang seni yang diceburi, untuk diberikan kelonggaran SOP. Ini semua adalah untuk mereka tetap boleh meneruskan kelangsungan hidup mencari rezeki untuk anak-anak dan keluarga mereka. 

“Orang macam kami, ada kerja, ada gaji. Tidak ada kerja, tak ada gaji. Sejak penularan wabak COVID-19 dan pelaksanaan PKP, anak-anak seni tidak terkecuali dari tekanan ekonomi yang melanda ramai anak Malaysia,” tulis Fauziah dalam status di laman Facebook peribadinya.

Menerusi perkongsian tersebut, beliau turut merakamkan penghargaan kepada pihak berwajib dan semua persatuan dalam industri seni atas usaha baik dalam menangani masalah yang dihadapi. Selain itu, beliau berharap kerisauan anak-anak seni ini mendapat perhatian Seri Paduka Baginda.

 

Baca juga artikel menarik lain:

Ubah Suai Tayar Kereta Jenis ‘Kepak’ Sampai Boleh Kena Penjara? Ini Penjelasannya…

“Kesudahannya Menyesal” – Kisah Isteri Minta Cerai Hanya Kerana Cemburu Suami Jaga Ibu Yang Uzur…

 

 

 

Sumber daripada: Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement