Connect with us
Kool FM

Semasa & Hiburan

“Baling Limau Ke Sungai Untuk Dapat Jodoh” – Kongsi Tradisi Tahun Baru Cina, Syed Saddiq Ready Nak Kutip Angpau

YB Syed Saddiq nampak dah tak sabar tu nak kutip angpau…

Published

on

Untung kita sebagai rakyat Malaysia berpeluang untuk merasai pelbagai sambutan perayaan. Dari sambutan Hari Raya Aidilfitri, Deepavali, sampailah yang terbaharu Tahun Baru Cina. Walaupun kita masih berada dalam perintah kawalan pergerakan (PKP), namun kita masih lagi dibenarkan menyambutnya dalam norma baharu. Prosedur operasi standard (SOP) perlulah dijaga sepanjang meraikannya.

Dalam kemeriahan sambutan Tahun Baru Cina yang diraikan oleh rakan-rakan kita yang berbangsa Cina, tersebar luas juga video yang dihasilkan oleh Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq, berkongsi tentang tradisi-tradisi yang diamalkan sempena Tahun Baru Cina. Video tersebut juga turut disertai oleh ahli-ahli parlimen lain juga. Jadi apa tradisi-tradisi sempena Tahun Baru Cina ni?

Pakai Pakaian Merah, Jangan Guna Pakaian Hitam

Antara tradisi masyarakat Cina menyambut Tahun Baru Cina adalah memakai pakaian serba merah. Warna merah adalah warna yang terang dan ceria selain melambangkan kegembiraan dan menjanjikan sinar kecerahan dalam kehidupan. Memang nampak meriah bila kita pakai merah ni

Pasangan Berkahwin Beri ‘Angpau’ Kepada Yang Masih Bujang

Ini mungkin yang paling seronoklah buat mereka yang masih bujang. Dapat duit raya semasa ziarah menziarahi. Cumanya waktu PKP ni, aktiviti ziarah tu dihadkan. Syed Saddiq pun nampak tak sabar dengan tradisi yang ni, dan dah ready nak kutip angpau.

Makan Malam Bersama Keluarga

Ini merupakan acara wajib setiap kali tiba Tahun Baru Cina. Makan malam bersama dengan keluarga yang sudah lama tidak berjumpa. Bagaimanapun, musim PKP ni tetaplah tertakluk kepada SOP yang ditetapkan. 

Jangan Sapu Lantai Semasa Tahun Baru Cina

Ini pula antara larangan semasa Tahun Baru Cina, iaitu dilarang menyapu atau membersihkan lantai. Menurut Masyarakat Cina, perbuatan ini dikatakan akan menyapu sekali tuah yang baik keluar dari rumah. Tapi hanya untuk Tahun Baru Cina je, esoknya nak sapu satu rumah pun boleh.

Tak Boleh Basuh Rambut

Pantang larang seterusnya adalah tidak boleh basuh rambut semasa perayaan Tahun Baru Cina. Rambut dalam Bahasa Cina ialah “fa” yang perkataannya sama seperti “facai” bermaksud kemakmuran dan tuah. Jadi sama jugalah alasannya adalah untuk tidak mencuci tuah daripada rambut itu.

Wanita Bujang Baling Buah Limau Ke Laut Atau Sungai Untuk Dapat Jodoh

Menarik juga ye tradisi yang ini. Memang sesuai untuk mereka yang masih belum jumpa jodoh. Tapi janganlah baling satu kotak limau ke sungai atau laut pula. Jadi itulah antara tradisi-tradisi semasa sambutan Tahun Baru Cina yang dikongsikan oleh Syed Saddiq, yang juga mendapat lebih 6,000 RT di Twitter. Barulah dikatakan masyarakat majmuk bila mana kita turut mengetahui tradisi-tradisi yang diamalkan oleh kaum lain.

Baca juga artikel menarik lain:

Maut Dibelasah & Ditampar Berkali-kali Selepas Tegur Suami Berduet Di Tik Tok Dengan Madunya

“Tak Kerja, Tak Ada Gaji” – Fauziah Nawi Ke Istana Negara Suarakan Keperitan Anak Seni Harungi PKP

 

 

 

 

Sumber daripada: Twitter

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement