Connect with us

Semasa & Hiburan

Baca Luahan Kecewa Rakyat Malaysia Setelah Negara Dilanda 9,180 Kes COVID-19 Semalam

Di ruangan Facebook, ramai rakyat Malaysia yang meluahkan rasa kecewa dengan situasi sekarang…

Published

on

Kita pernah mencatat kes COVID-19 di angka ‘telur ayam’ suatu masa dahulu. Untuk menewaskan musuh yang tak nampak, kita sangka itulah kemenangan buat Malaysia. Namun setahun berlalu, sejarah pun dilupakan dan kini yang tinggal hanya kes COVID-19 yang naik, tiada menampakkan tanda-tanda bahawa ia akan berhenti.

Semalam juga kita membaca laporan dari Bloomberg Opinion, dikatakan oleh media barat bahawa Malaysia kini sedang menuju ke ‘failed states’. Ungkapan ini, kalau dilihat maksudnya adalah sebuah negara yang sistem politik atau ekonominya jatuh ke tahap yang lemah sehingga pemerintah tidak lagi berkuasa.  Bagi penganalisis politik pula, ungkapan ini mempunyai maksud yang lebih besar dari itu, ia bukan berkisar dengan politik atau ekonomi sahaja. Ia lebih luas dari itu.

Tetapi sebagai rakyat marhaen yang mengaji tidaklah setinggi mana. Ungkapan itu jelas menusuk ke dalam. Seolah-olah ‘kiamat’ untuk Malaysia sudah begitu hampir dan dekat. Rasa takut mula menyelubungi. Pelbagai soalan mula singgah, manakala jawapannya tidak pernah kunjung datang. Di mana silap kita?

Untuk baca selanjutnya, klik di sini.

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement