Connect with us

Berita

“Kita Je Beriya Lebih Selamatkan Nyawa Orang, Tapi Mereka Selfish…” – Frontliner

Apa pun terjadi pastikan beritahu kepada pihak hospital atau klinik sejarah penyakit pesakit dengan maklumat yang tepat!

Published

on

Sebelum ini pernah tular dengan berita pemberian maklumat tidak sahih kepada pihak klinik dan hospital berkaitan pesakit mempunyai jangkitan virus COVID-19.

Rata-rata tidak ingin memberitahu kerana malu dan gusar diri mereka tidak dilayan seperti pesakit lain. Malangnya tindakan ini memburukkan lagi keadaan dimana mengakibatkan pekerja hospital terpaksa dikuarantin dan akhirnya barisan hadapan kekurangan kaki tangan.

Coronavirus: Italian doctor: 'I can no longer hug my child'

Sumber: wantedinmilan

Begitulah yang dilalui oleh salah seorang pekerja hospital yang terpaksa kuarantin di rumah kerana mempunyai kontak rapat selepas menyelamatkan nyawa seorang pesakit.

Ini semua berpunca dari pihak keluarga pesakit sendiri apabila bertindak mementingkan diri mereka sendiri untuk menyelamatkan nyawa keluarga mereka dengan memberikan maklumat yang tidak sahih.

Selepas nyawa pesakit diselamatkan, barulah keluarga tersebut memberitahu bahawa ahli keluarga mereka yang pihak hospital rawat mempunyai virus COVID-19.

Jom baca cerita lebih lanjut menerusi posting insta story beriukut.

Image may contain: text that says "cahaya _fiaaaaaaa 1h From Create Mode babes, aku ade cerita nak gitau ni.. alang-alang aku kena kuarantin panjang ni so aku ade banyak sangat masa ni so meh aku cerita benda"

Image may contain: text that says "cahaya fiaaaaaaa From Create Mode semalam ada patient SARI yg kitorang handle, datang kecemasan KK & relative gtau mak dia tak sedarkan diri sebab ade kencing manis (hypo), bila kita soal jawab bertalu-talu diorang bagi info tak sahih semata- mata nak kitorang segera selamatkan mak dia. rupa-rupanya mak dia tak sedarkan diri sebab sesak nafas, cepat2 angkat mak dia masuk dalam kecemasan tapi arahan kitorang dah lah tak bagi kerjasama dalam memberi info pastu masuk berkumpul dalam kecemasan berpuak ramai2 plak, dah suruh tunggu kat luar tak dengar kata"

Image may contain: text that says "cahaya fiaaaaaaa 54m From Create Mode patient tu kitorang intubate (bantuan pernafasan) dgn mesin/oxygen, tak sedarkan diri (koma).. check vital sign okay mulaz, cuma SpO2 tak pickup, duk main baseline 80%++ check gula okay.. anak dia kata mak hypo kitorg bagging pun still spO2 tak pickup sgt, on oxygen pun bole naik sampar 90% jea.. transfer to GH, pukul 3am tadi dapat news patient tu POSITIVE COVID-I9 maka menangis laa semuaa yg attend case ForinformatonabotCOv-9vistmoh..y. visit moh. For information about COVID-19,"

Image may contain: text that says "cahaya_fiaaaaaaa 48m From Create Mode so harini semua staff yg attend case dia kena kuarantin (HSO) & swabbing 3x kitorang diarahkan oleh pakar unit penyakit berjangkit tak boleh kuarantin dirumah yg ade family sebab gene-strain virus dia tu kuat sangat plus dia datang dari kampung yg ade kluster. so lumpuh laa staff dikecemasan situ yg handle case tu sebab semua kena HSO."

Image may contain: text that says "cahaya_fiaaaaaaa faaaaaaa 36m From Create Mode kitorang baru jea lepas HSO beberapa hari lepas sebab ade staff yg +ve pastu ni kena HSO plak, masing2 dah beringat tapi susah bila ketidakjujuran ni. nasib baik lah pkp & tak boleh rentas negeri dah. bila ramai staff yg kena HSO & infected so siapa yg nak selamatkan & rawat korang or family korang?"

Image may contain: text that says "33m cahaya_fiaaaaaa From Create Mode healthcare workers jea beriya lebih lebih nak selamatkan nyawa orang sampai nak tergadai nyawa sendiri. useless kan diorang? useless sangat, kerja penat nak mati, buat itu ini tak kena, bersengkang mata standby case, tak kena sikit kena marah, kena complain, last last bawak balik virus kat family. useless gila kan diorang? berkorban untuk orang yg tak kisahkan kesihatan & nyawa very useless kaan ?? useless. useless."

Selepas ini, apa pun terjadi pastikan beritahu kepada pihak hospital atau klinik sejarah penyakit pesakit dengan maklumat yang tepat supaya barisan hadapan boleh bersedia untuk lakukan rawatan.

Bayangkan jika barisan hadapan ramai yang terpaksa dikuarantin, siapa yang ingin merawat pesakit? Jangan pentingkan diri sendiri. Sama-sama kita perangi COVID-19!

 

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Kini Anda Boleh Segera Laporkan Ke KKM Jika Positif Covid-19 Melalui MySejahtera

Wanita Dakwa KKM Jadi Punca Dirinya Terdedah Wabak Positif COVID-19

Sumber: facebook

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement