Connect with us
Kool FM

Berita

Kool Talk: Umur Muda Dah Muflis

Perkongsian yang bermanfaat..

Published

on

Muflis menurut laman sesawang comparehero.com merupakan proses dimana penghutang diisytiharkan muflis berikutan arahan mahkhamah yang dikenali sebagai Perintah Penghukuman dari Mahkhamah Tinggi terhadap individu tersebut. Berikut adalah kriteria yang akan menyebabkan seseorang individu diisytiharkan muflis di Malaysia:

  1. Tidak berupaya untuk melangsaikan hutang berjumlah tidak kurang dari RM50,000.
  2. Tempoh masa lebih daripada 6 bulan hutang tidak dibayar.
  3. Individu tersabut bermastautin di Malaysia sekurang-kurangnya selama setahun.

Muflis terjadi apabila seseorang berhutang akibat daripada pengaruh rakan sebaya yang sangat menunjukkan peningkatan menerusi statistik yang dikeluarkan oleh Bank Negara.

Sosial media juga menjadi penyebab utama individu berhutang susulan mahu cuba untuk menjadi seperti seseorang yang dilihat menerusi laman berkenaan termasuklah Facebook, Twitter mahupun Instagram.

Contoh diberi oleh tetamu yang hadir di Kool FM pada 15 Januari iaitu Tuan Alwi Adam (Penasihat Kewangan Bank Negara) dan Encik Thaaqhib Mohammed (Pegawai Strategi Cerna Minda Institute) ialah jika seseorang itu memakai kereta mewah, maka individu yang melihat itu secara automatik mahukan perkara yang sama walhal mereka tidak mampu.

Jom kita ikuti secara mendalam menerusi catch up Kool dibawah:-

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement