Home > #CeriteraKool > Jangan Makan Buah Mata Kucing Kalau Tak Mahu Perkara Ini Berlaku Pada Tubuh Badan

Jangan Makan Buah Mata Kucing Kalau Tak Mahu Perkara Ini Berlaku Pada Tubuh Badan

Kalau cakap pasal buah mata kucing, siapa tak kenal kan? Dah la manis, lepas tu senang nak di kupas dan makan. Sifat buah ini sama dengan rambutan dan laici, susulan ia masih dari keluarga yang sama.

Buah mata kucing ini sebenarnya datang dari negara buluh kuning, dalam Bahasa Cina (pinyin), buah-buahan ini bermakna ‘mata naga’, kerana benih hitam yang ada pada titik putih kelihatan seperti mata naga. Namun, di bawah ini adalah beberapa “manfaat” kalau anda makan buah mata kucing.

Image result for buah mata kucing

  1. Mempercepatkan penyembuhan luka

Kandungan polifenol dalam buah mata kucing yang ditambah dengan vitamin C mampu membantu anda yang mempunyai luka dan menyembuhkan dengan cepat, juga menyediakan kebergunaan memanjangkan hayat sel-sel sel di dalam badan. Sementara polifenol adalah antioksidan yang juga boleh mencegah kanser.

2. Penambah tenaga

Kalau anda adalah seorang yang senang penat, makan buah mata kucing kerana ia adalah sumber semula jadi tenaga susulan kandungan glukosa yang cukup tinggi. Di samping itu, buah mata kucing juga boleh membantu anda yang mempunyai penyakit yang sukar tidur.

 

3. Sebagai penawar gigitan ular

Buah mata kucing ini boleh digunakan sebagai ubat pertolongan cemas pada orang yang dipatuk ular. Cuba sapukan buah mata kucing berkenaan di bahagian yang terkena sengatan ular dan lihat keberkesanannya.

 

4. Membantu peredaran darah 

Adakah anda mempunyai penyakit anemia atau kehilangan darah? Selalu lah makan buah ini. Buah mata kucing dapat melicinkan peredaran darah kerana ia dipercayai mempunyai kandungan zat besi.

Kongsi laman ini di:

Leave a Reply