Connect with us

Berita

Diskaun bil elektrik cecah RM1.67 bilion

Published

on


KUALA LUMPUR: Kerajaan me­lalui Tenaga Nasional Berhad (TNB) telah menyalurkan diskaun bil elektrik sebanyak RM1.67 bilion kepada kira-kira tujuh juta pengguna domestik.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, jumlah itu terkumpul sejak mula pelaksanaan Bantuan Prihatin Elektrik (BPE) pada April sehingga 31 Ogos lalu.

Beliau berkata, daripada jumlah tersebut, sebanyak RM181.7 juta adalah diskaun yang diberikan kepada 1.4 juta sektor komersial.

Perkembangan BPE adalah salah satu perkara yang disenaraikan dalam Laporan Pelaksa­naan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Laksana) ke-20 yang dikeluarkan semalam.

Sementara itu, Skim Pengeluaran i-Lestari juga menunjukkan kemajuan positif apabila jumlah pengeluaran kumulatifnya meningkat daripada RM7.48 bilion pada minggu lalu kepada RM7.54 bilion minggu ini.

Malah, jumlah penerimanya juga meningkat daripada 4.57 juta minggu lalu kepada 4.59 juta minggu ini.
“Perancangan persaraan ada­lah penting dan orang ramai disyorkan untuk menggunakan Khidmat Nasihat Persaraan (RAS) yang disediakan oleh pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) secara percuma,” kata Tengku Zafrul.

Menurut beliau, perkemba­ngan positif turut dicatatkan untuk Dana Pinjaman Mudah Perusahaan Kecil Sederhana (PKS) apabila setakat 28 Ogos lalu, jumlah permohonan yang telah diluluskan oleh bank tempatan dan disetuju terima oleh PKS adalah sebanyak RM10.3 bilion, peningkatan daripada RM10.2 bilion minggu lalu.

“Jumlah ini akan memberi manfaat kepada 22,400 PKS, peningkatan daripada 22,322 PKS minggu lalu.

“Jumlah ini termasuk dana Kemudahan Bantuan Khas (SRF), Kemudahan Automasi dan Pendigitalan (ADF), Kemudahan Semua Sektor Ekonomi (AES) dan Kemudahan Agromakanan (AF),” katanya. – UTUSAN ONLINE

The post Diskaun bil elektrik cecah RM1.67 bilion appeared first on Utusan Digital.

Klik untuk baca artikel penuh.

Sumber:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement