Connect with us
Kool FM

Berita

Dibenarkan Kembali Turun Padang, Ini 21 Pesanan ‘Deep’ Daripada Ebit Lew

Semoga bermanfaat buat semua..

Published

on

Pendakwah Ebit Lew baru-baru ini pernah menyatakan bahawa dia tidak lagi akan memberi bantuan orang tidak berkemampuan secara langsung selepas dikecam gara-gara keluar ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Pendirian itu diambil selepas dipanggil ke Bukit Aman untuk  memberi keterangan berhubung laporan beberapa pihak yang mempertikaikan khidmat bantuannya yang tular di media sosial.

Bagaimanapun pada 25 April, Berita Harian telah melaporkan bahawa Ebit Lew diberi kebenaran oleh pihak polis untuk memberi sumbangan keperluan terutama makanan kepada golongan tidak berkemampuan walaupun ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata pihaknya tidak pernah menghalang pendakwah itu untuk berbuat demikian selagi beliau mematuhi garis panduan ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat,”

Itulah hadis riwayat al-Bukhari, yang menuntut supaya umat Islam berbuat kebajikan dengan membantu orang lain malah, mengajak orang lain melakukan perkara yang sama.

Melalui perkongsian seorang pemuda di laman Twitter yang menggunakan nama Rahim Isam, dia telah menyenaraikan 21 pesanan bermakna daripada Ebit Lew yang mungkin boleh dijadikan contoh:-

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement