Connect with us
Kool FM

Berita

Cegah Denggi, Ikuti 5 Cara Merawatnya!

Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh!..

Published

on

Denggi adalah satu penyakit yang amat berbahaya sehingga mampu membawa kepada maut.

Ini kerana virus yang dibawa oleh nyamuk Aedes mudah dijangkiti.

Walaupun denggi tidak dapat disebarkan melalui sentuhan manusia, ia bagaimanapun mampu meningkat dengan cepat akibat peningkatan pembiakan nyamuk sahaja.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk menyingkirkan denggi dengan lebih cepat.

Pucuk & Bunga Betik, Biasa-biasakan Makan Untuk Jaga Kesihatan ...

1. Membina semula sistem imunisasi

Daun dan ekstrak tumbuh-tumbuhan seperti daun betik muda, kunyit dan lada hitam berguna dalam menguatkan metabolisme, mengurangkan kesakitan dan juga bertindak sebagai sedatif. Ekstrak daun betik diketahui meningkatkan jumlah platelet.

2. Bantuan perubatan

Dalam kes-kes yang teruk seperti demam denggi berdarah (DHF), jumlah platelet mungkin menurun kepada jumlah yang sangat rendah. Ini mungkin memerlukan kemasukan ke hospital segera atau pemindahan darah. Sentiasa berjaga-jaga agar anda dapat mengenal pasti simptom yang membimbangkan.

Ini 6 Minuman Penawar Yang Boleh Bantu Melawan Demam Denggi! - Oh ...

3. Tingkatkan jumlah platelet

Kesan demam denggi yang paling menonjol adalah kejatuhan teruk dalam kiraan platelet pesakit. Platelet, dalam erti kata yang paling mudah adalah paramedik yang melindungi kita apabila cedera. Apabila kiraannya jatuh, tubuh menjadi lemah dan kuasa untuk membina semula dirinya berkurang. Ekstrak daun betik dikenali untuk membantu mengembalikan kiraan platelet.

3 Petua dan Cara Merawat Demam Di Rumah - PanduanSaya

4. Dapatkan rehat secukupnya

Denggi dicirikan oleh otot yang sangat teruk dan sakit sendi, disertai dengan sakit kepala yang teruk dan sakit mata. Adalah dinasihatkan untuk tidak menegangkan diri semasa demam dan mengambil rehat yang sesuai, secara fizikal dan mental. Tekanan akan memburukkan demam.

Kurang minum air masak ganggu kesihatan | Lagenda Press

5. Elak dehidrasi

Pengambilan cecair oral perlu diambil dengan serius. Air, jus buah dan elektrolit adalah minuman yang sempurna. Akan ada masa apabila pesakit tidak boleh minum cecair ini.

Selain langkah berikut, anda juga boleh melakukan pencegahan di rumah seperti memusnahkan tempat pembiakan nyamuk, melindungi diri daripada gigitan nyamuk dan kurangkan melawat atau beraktiviti di kawasan berisiko tinggi denggi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement