Connect with us

Berita

Boleh nikah dengan RM1,000

Published

on


SHAH ALAM – Warga asing di negara ini dikatakan terus bertindak keterlaluan apabila melanggar hukum dan undang-undang Malaysia.

Terbaru, sebuah video berdurasi 2 minit 19 saat tular sejak semalam memaparkan pernikahan antara warga asing dipercayai pendatang asing tanpa izin (PATI) Bangladesh dengan seorang wanita Melayu di sebuah pangsapuri di Taman Sri Muda, Seksyen 25 di sini.

Berdasarkan rakaman tersebut, pernikahan tersebut disempurnakan rakan kepada PATI tersebut yang merupakan warga Bangladesh dengan meminta bayaran pernikahan sebanyak RM1,000 beserta hanya seorang saksi.

Kejadian tersebut dikatakan sebagai cara mudah bagi warga asing mendapatkan duit segera di negara ini.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Mohd Shahzihan Ahmad ketika dihubungi Kosmo! menegaskan pernikahan itu bukan sahaja salah dari segi hukum syarak kerana rukun nikah tidak dipenuhi malah salah dari segi undang-undang di bawah Seksyen 39
Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Selangor, 1984.

Jelas beliau, mereka boleh dihukum denda tidak melebih RM1,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali.

“Kita akan meminta bahagian penguat kuasa mengambil tindakan sewajarnya untuk mengesan sindiket tersebut dan orang awam yang mempunyai maklumat diminta tampil menyalurkannya kepada JAIS.

“Jangan mengambil mudah perkara (pernikahan) ini kerana melibatkan nasab atau keturunan yang boleh memberikan kesan besar kepada masyarakat umum. Keturunan adalah salah satu antara lima perkara yang amat dijaga oleh syariat Islam,” katanya. -K! ONLINE

The post Boleh nikah dengan RM1,000 appeared first on Kosmo Digital.

Klik untuk baca artikel penuh.

Sumber:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement

Copyright © Kool FM 2021. All rights reserved. Under Ripple, part of the Media Prima Group.