Connect with us
Kool FM

Gaya Hidup

Anda Mungkin Tak Tahu, Ada 5 Tip Guna Google Search Untuk Dapat Info Yang Cepat & Tepat

Selamat mencuba!

Published

on

Zaman sekarang ni, tak dapat dinafikan ramai yang menggunakan perkhidmatan Google sebagai sumber maklumat yang boleh dipercayai dan paling tepat.

Daripada carian hiburan, kesusasteraan, sukan dan sampailah ke berita-berita di seantero dunia mudah diperoleh hanya di hujung jari.

Tetapi mungkin masih ada yang tidak tahu sebenarnya terdapat langkah yang lebih proaktif sekiranya mahu mendapatkan sesuatu info yang tepat dan pantas dengan menggunakan cara-cara yang dikongsi oleh seorang pengguna Twitter di bawah ini:

1) Tanda Sempang (-)

Sebagai contoh, pengguna mahu mencari informasi tentang Dublin di Ohio tetapi Dublin juga merupakan sebuah bandar yang terletak di Ireland. Sekiranya anda tidak mahu carian mengandungi tentang Dublin di Ireland, anda hanya perlu menaip ‚ÄúDublin-Ohio‚ÄĚ.

2) Tanda Pembuka Kata¬†(” “)

Sebagai contoh, anda hanya¬†ingin mencari maklumat tentang ‚ÄúNovak Djokovic Tersingkir Terbuka Amerika Syarikat‚ÄĚ, maka hasil carian yang akan keluar hanyalah hasil yang mengandungi ayat yang sama.

3) Tanda Tilde (~)

Sebagai contoh, anda mahu mencari perkataan yang sinonim dengan perkataan yang dicari.

4) Time Span (xx..xx)

Sebagai contoh, “Pemenang Anugerah Bintang Paling Popular 2016..2017. Maka, hasil carian akan muncul pemenang pada tahun 2016 dan 2017 sahaja.

5) Filetype

 

Jika anda mahu mencari bahan seperti penulisan, katalog atau artikel mengikut jenis fail tertentu seperti PDF boleh cuba gunakan cara ini.

Selamat mencuba semua!

Sumber daripada: Twitter WorknCo

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement