Home > #CeriteraKool > 5 Tips Tampil Cantik Tanpa Make Up

5 Tips Tampil Cantik Tanpa Make Up

1.Rasa dan anggap diri anda cantik walau tanpa solekan

Langkah pertama yang semula jadi, kecantikan solekan adalah bergantung persepsi dalaman anda daripada diri sendiri , imej diri anda.

Bagaimana anda rasa tentang diri anda dalaman dan luaran? Ia semua bergantung kepada anda. Cuba rasa yang diri anda itu cantik.

Jika seorang wanita menganggap dirinya cantik dan dapat menerima dirinya sepenuhnya dan tanpa syarat, maka seluruh dunia akan berasa

yang sama tentang diri anda.

2. Makanan Sihat & Minum Air Secukupnya

Pemakanan yang baik adalah penting bukan sahaja untuk kecantikan kulit kita, tetapi juga untuk kesihatan keseluruhan badan kita.
Kita adalah apa yang kita makan, oleh itu amalkan diet yang sihat dan seimbang. Pastikan anda makan buah-buahan segar dan sayur-sayuran setiap hari, serta lemak dan protein yang sihat. ini begitu penting untuk kecantikan anda.Cuba minum kira-kira 8 gelas air sehari dan juga merawat diri anda dengan teh hijau  kerana ini adalah kaya dengan antioksidan dan akan membantu kulit anda kelihatan segar dan muda untuk masa yang sangat lama, walaupun tanpa solek.

3. Sentiasa senyum & Hargai diri anda

Senyuman serta-merta akan membantu anda untuk berasa dan kelihatan cantik, walaupun anda tidak mempunyai apa-apa solekan di wajah. Petikan kata-kata Audrey Hepburn  “Gadis cantik adalah seorang  yang paling gembira”

Senyum setiap kali anda melihat di cermin, tersenyum kepada orang yang ada jumpa, secara amnya senyuman menjadi aksesori kegemaran anda.
Sayangi diri sendiri. Terima diri anda sepenuhnya . Ingat!! walaupun ada atau tanpa makeup, anda adalah seorang yang unik dan cantik!

4. Bersenam

Fizikal yang sentiasa cergas dapat mengurangkan risiko mendapat penyakit kronik, membantu keseimbangan dan koordinasi tubuh serta mengurangkan berat badan.

5. Sentiasa berfikiran positif

Gantikan mesej yang tidak baik dalam kepala anda dengan pemikiran neutral tentang kehidupan anda. Tukarkan perkara negatif kepada positif, anggap segala masalah yang mendatang punya kebaikan yang tersendiri .