Connect with us
Kool FM

Gaya Hidup

4 Perkara Untuk Elak Diri Dari Dibuli!

Jadi Koolfm ingin membincangkan sesuatu yang mungkin dapat membantu segelintir individu di luar sana untuk tidak kena buli tak kira la sama ada ketika di sekolah mahupun di tempat kerja.

Published

on

Kes buli bukan perkara enteng dan memandangkan baru-baru ini kita digemparkan dengan kes buli hanya disebabkan gurauan di sebuah sekolah menengah di Tanah Merah, Kelantan.

Perkara ini harus dibincangkan untuk membuka mata ramai. Lagipun kes buli akan kurang kalau kita sendiri cuba ‘melawan’ mereka menggunakan psikologi.

 

via GIPHY

Jadi Koolfm ingin membincangkan isu ini dimana mungkin dapat membantu segelintir individu di luar sana untuk tidak kena buli tak kira la sama ada ketika di sekolah mahupun di tempat kerja.

  1. Berkeyakinan diri kerana pembuli suka membuli individu yang lemah dan tidak akan melawan. Ingat, pembuli hanya akan mengulangi membuli jika mereka fikir boleh meneruskan kegiatannya.
  2. Bina kekuatan diri. Jangan tunjukkan reaksi perasaan anda kepada pembuli.
  3. Cuba abaikan pembuli dan jika anda tak boleh mengabaikan mereka, cuba untuk bersetuju dengan mereka. Bukan apa, pembuli tidak akan mendapat kepuasan jika anda bersetuju dengan mereka.
  4. Percaya kepada diri sendiri bahawa anda bukan golongan yang lemah cuma mereka tersalah orang nak ‘usik’.

via GIPHY

Ingat! Apa yang berlaku bukan salah anda dan tiada siapa patut dibuli. Anggaplah kata-kata yang pembuli lemparkan hanyalah sebagai gurauan yang tidak matang.

Jangan diamkan diri. Bangun dan bertindaklah segera!

Sumber: harianmetro

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Instagram

Advertisement

Facebook

Advertisement

Recommended Post

Advertisement